Provocarile inceputului de cresa
Ce este cel mai greu la începutul creşei?
Pentru părinţi, despărțirea de copii. Pentru copii…despărțirea de părinţi. Însă, din experienţa noastră vă putem spune că cei mai mulţi … supravieţuiesc acestei schimbări! 🙂
Plecăm de la premisa că unui părinte îi e mai uşor să facă faţă acestei încercări ştiind la ce să se aştepte şi avem convingerea că adaptarea copilului la creşă depinde în mare măsură de ceea ce fac adulţii din jurul său – părinţii, persoanele apropiate şi ingrijitoarele, educatoarele.
Nu e deloc uşor să începi să vii la creşă!
Vă amintiţi cu siguranţă prima voastră zi la primul … loc de muncă. O adevărată provocare! Însă dvs. eraţi obişnuiţi să staţi despărţiţi de părinţi timp de 8 ore… Iată principalele încercări cărora micuţul dvs. trebuie să le facă faţă odată cu venirea la creşă:
- Adaptarea la un mediu nou, plin de persoane mici şi mari necunoscute. Totul arată complet diferit! Copilul le va cunoaşte treptat pe educatoare și după ce va prinde încredere în ele, totul va veni de la sine. În ceea ce-i priveşte pe colegi – cei mici sunt entuziasmaţi de compania altor pitici, ca ei, chiar dacă la această vârstă, colegii încă ocupă locul 2, după adulți.
- Schimbarea rutinelor. Acasă probabil aveţi alt program de somn, de mâncat, de ieşit afară şi cu siguranţă, nu împreună cu atâţia alţi copii. Copilului dvs. îi va lua puţin timp pentru a se obişnui cu acestea, apoi totul va fi mult mai uşor.
Din fericire există multe lucruri care pot fi făcute pentru a-l ajuta pe cel mic să facă faţă acestor provocări – înainte de a începe creșa și în primele săptămâni. Iată câteva ponturi:
Ce puteți face înainte de a începe creșa?
Veniți în vizită. Stați puțin la joacă – o jumătate de oră – o oră. Îi dați ocazia celui mic să se familiarizeze cu locul și cu „viața de la creșă”. În prima zi nu îi vor mai fi toate atât de noi! Va puteti intalni cu ingrijitoarele/educatoarele pentru a vă cunoaște și a le ajuta să îl cunoască pe cel mic. Spuneți-le cu ce îi place să se joace, ce nu îi place, cum îl liniștiți când e supărat, ce așteptări aveți de la creșă etc.
- Sincronizați programul de acasă cu cel de la creșă – puteți afla programul pe care îl va avea la creșă și încercați să îl respectați și acasă – ora de trezire, ora prânzului, somnul de amiază etc..
Ce puteți face în primele săptămâni de creșă?
V-ați pregătit, sunteți gata pentru prima zi, prima săptămână și lună de creșă. Perioada de adaptare la creșă e foarte variabilă, diferă de la un copil la altul (în funcție de temperamentul și experiențele anterioare ale copilului), poate lua o săptămână sau mult mai multe…
- Stați cu el la creșă. Stați împreună cu copilul în primele zile de creșă. Îi va fi mult mai ușor să se obișnuiască cu multele noutăți, avându-vă alături. Spuneți –i că vă întoarceți când plecați, (după ce mănâncă, după ce se trezește ). Evitați să prelungiți despărțirea.
- După creșă, jucați-vă, reconectați-vă. După ce îl luați de la creșă, așteptați-vă să fie mai greu de mulțumit, prost dispus. Copiii sunt ca toată lumea – mai iritabili când trec prin perioade de schimbări. Fiți alături de el, jucați-vă, faceți lucrurile care îi plac, oferiți-i toată atenția dvs.. Faceți acest lucru chiar după ce îl luați de la creșă, amânați sarcinile casnice, reîncarcați-i bateriile cu atenția și iubirea dvs., pentru a vă bucura de o dupa-amiază liniștită împreună.
De multe ori, începutul de creșă este mai greu pentru părinți, decât pentru copii. Faceti o listă cu toate argumentele care v-au convins să optați pentru creșă, toate avantajele ei și reveniți asupra ei ori de câte ori vă simțiți copleșiți de îndoieli.
Câteva argumente pe care le știm noi:
- La creșă copiii au parte de experiențe stimulative – atunci când educatoarele le oferă jocuri, jucării și materiale interesante, copiii învață, se dezvoltă. Învață să fie parte dintr-un grup, chiar dacă încă nu se joacă împreună cu alți copii, ci doar alături de ei – preiau idei de joacă, învață plăcerea de a fi în compania altor copii.
- Copiilor le prinde bine să se ataşeze şi de alte persoane din afara familiei, acest lucru făcându-i mai sociabili şi ajutându-i inclusiv să se adapteze mai uşor la venirea pe lume a unui frăţior sau a unei surioare.
- În comparaţie cu copiii care sunt îngrijiţi acasă, copiii care sunt la creşă învaţă mai repede să facă schimb, să ceară și să împartă jucăriile, să se joace împreună cu alţi copii şi să rezolve pe cont propriu diferite probleme. Asta pentru că au mult mai multe ocazii de a-și exersa toate aceste abilități.
- Din experienţa noastră, nouă din zece copii se adaptează la creşă şi se simt foarte bine în colectivitate.
Succes, adaptare cât mai ușoară, pentru întreaga familie!